Uppdatering och hej 2018.

Uppdatering och hej 2018.

Hej,

Det blev visst ett extra långt sommarlov för Biodlarpodden. Bakgrunden till detta är att jag under våren hamnade i konflikt kring namnet ”Biodlarpodden”. Inbitna följare vet att det (mer eller mindre) från start dykt upp två olika podcasts med namnet ”Biodlarpodden”, där en av utgivarna är jag. Det visade sig tidigt att ingen av oss ville ge upp namnet. Under sommaren utredde PRV om någon av oss skulle få ensamrätt till ”Biodlarpodden”. I väntan på utslaget i namnfrågan tog jag en liten paus i projektet. Under hösten började jag också på nytt jobb, vilket gjorde att jag inte hade möjlighet att planera och genomföra intervjuer i samma utsträckning. Livet kom emellan helt enkelt.

Vad sa PRV?
Beskedet från PRV blev att bägge parter får behålla namnet (Biodlarpodden). Ett tudelat besked som naturligtvis innebar lättnad över att jag kan behålla publicerade avsnitt och det arbete som gjorts under 2017, men samtidigt (naturligtvis) en förlust i att dela namnet med andra. Jag behövde lite tid att landa i detta, men under senhösten och vintern har lusten att publicera nya intervjuer blivit allt starkare. Min ambition för 2018 är att därför att fortsätta publicera såväl inlägg som intervjuer under namnet ”Biodlarpodden”, vilket känns fantastiskt roligt.

Under 2018 kommer det också att hända grejer i min egen bigård på Bronäs. Jag och min mentor har börjat förbereda för att jag ska bli allt mer självständig i mitt arbete med bina. Hittills har vi haft bigården gemensamt, men någon gång under 2018 planerar vi att dela upp kuporna mellan oss. Detta känns naturligtvis både läskigt och spännande, men framförallt har det fått mig att vilja investera mer i min bigård och inte minst i mina biodlarprojekt.

Kort om mina biodlingsuppdrag 2018
Utöver arbetet med Biodlarpodden (vilken jag driver i egen regi) engagerar jag mig på ideell basis som sekreterare i Flensbygdens biodlarförening. I början av 2017 blev jag inspirerad av LP:s Biodling och initiativet Bee Welcome och kom i kontakt med en familj från Syrien som jag, tillsammans med Flensbygdens biodlarförening, under året hjälpt komma igång med en egen biodling här i Sverige (mer om det i ett separat inlägg). Strax efter nyår blev jag tillfrågad (och tackade ja!) till att under 2018 och 2019 vara ledamot i Sörmlands Biodlardistrikt. Sammantaget är det otroligt mycket spännande som väntar under 2018 och jag ser verkligen fram emot att få dela med mig av allt spännande som händer här på bloggen.

Tack för att du fortsätter att följa med – både här och i din podcastapp.

3 Replies to “Uppdatering och hej 2018.”

 1. Härligt att du är tillbaka. Ska bli spänna de att följa dig.
  Själv går jag kurs nu och får hem mina första bin i mars/april.

 2. Vad kul att du är tillbaka! Har precis upptäckt podden och har sträcklyssnat på alla avsnitt. Roligt att du fått möjlighet att prata med så många olika och intressanta personer!.. men det måste väl finnas duktiga kvinnliga biodlare också?

  Hade varit superintressant att få höra om utrustningen som krävs vid biodling så som kupor, slungor vaxsmältare m.m. och även höra vad man kan klara sig utan. Och vad kan man knåpa ihop själv?

  Ha det fint!
  /Josef

  1. Hej Josef, tack för din feedback! Jag blir jätteglad att höra att du gillar podden och att du delar med dig av förbättringsförslag samt ämnen du skulle vilja höra mer om, stort tack för det!

   Jag håller med dig om att det finns duktiga kvinnliga biodlare (de är bara lite svårare att hitta). Jag har flera intressanta på min lista över önskade gäster och hoppas att de vill och kan medverka i podden (håll ut!).

   Jag håller med om att utrustningsfrågan är knepig, det är så många olika ”facit”. Min förhoppning är att kunna beröra ämnet ofta, så att man som lyssnare får en uppfattning om variationen som finns. Men jag håller också utkik efter ”experter” inom ämnet.

   Inom de närmsta dagarna räknar jag med att publicera nästa intervju, hoppas att du gillar den.

   Varma hälsningar
   //Clara

Lämna ett svar