Ordlista till Biodlarpodden avsnitt 1. Joachim Petterson – Bisyssla

Ordlista till Biodlarpodden avsnitt 1. Joachim Petterson – Bisyssla

I tillägg till första avsnittet kommer här en (förenklad!) ordlista för olika begrepp som dyker upp under intervjun.

Är du nyfiken att lära dig mer rekommenderar jag att du läser Joachims bok, Bisyssla, eller att du fortsätter lyssna på  Biodlarpodden. Kom ihåg att prenumerera på Biodlarpodden i din Podcast-app, så får du ett meddelande när jag släpper ett nytt avsnitt!

 

Biodlarpodden träffar Joachim Petterson, trågkuporna står i villaträdgården i Ålsten

 

Kort förklaring av begrepp som dyker upp i programmet:

Svärm & avläggare

När det blir trångt i kupan pga många bin, känner drottningen (det finns för det mesta bara en) att det är dags att hitta en ny boplats och tar med sig halva samhället. Om man som biodlare kan förutse detta innan det händer, har man möjlighet att själv erbjuda bina mer utrymme genom att dela samhället i två. Det nya samhället får den gamla drottningen och kallas avläggare.

 

Visecell

Samhället kan själv producera en ny drottning. Bina bygger extra stora celler för larver som är tänkta att bli drottningar, dessa celler kallas viseceller.

 

Kupor

Det finns en rad olika modeller för kupor; halmkupa (klassikern!), uppstaplingskupa (den typen jag använder), trågkupa (sådan som Joachim snickrat själv), flowhive (modern uppstickare).

 

Yngelrum

Biodlaren avgränsar utrymmet i kupan, där en del går ut på att producera nya bin (yngelrum) och en går åt till förvaring av nektar och honung. I praktiken hindras drottningen från att vara i den del som innehåller honung, på sätt skapas två ”avdelningar” i kupan.

 

Skattlåda

Den del av kupan som innehåller nektar och honung kallas kort och gott för skattlåda.

 

Rammått

I kupan finns ramar med vax, dessa ramar kan se lite olika ut beroende på vilken kuptyp man har. Svea nämns i avsnittet, liksom Lågnormal (vanligast i Sverige) och Halv-Lågnormal (den senare rekommenderar Joachim alla som har mycket honung!).

 

Varroa(kvalster)

Ett kvalster som lever på bina (likt en fästing) och som utpekats som en av de vanligaste orsakerna till att binsamhällen i Sverige dör under vintern.

 

Varroa Sensitive Hygiene (VSH)-bin

Förenklat har VSH-bin ”städgener” och som hindrar varroakvalster från att reproducera sig. Bert Trybom nämns i intervjun.

 

Bi-tidningen

Medlemstidningen som ingår för medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund. Icke-medlemmar kan prenumerera på tidningen för 500 kr/år.

 

Hive Allive (2014)

Dokumentären från BBC finns på YouTube.

 

Lyssna på avsnittet här.

Lämna ett svar